top of page

Capacitatea limitată a creierului uman

           DeÅŸi are nevoie de cât mai multe informaÅ£ii, creierul are o capacitate destul de limitată de recepÅ£ionare ÅŸi de prelucrare a informaÅ£iilor. Spre exemplu, din cei 11 miliarde de biÅ£i care ajung în fiecare secundă la nivelul organelor noastre de simÅ£, numai 1 milion de biÅ£i reuÅŸesc să ajungă în fiecare secundă la nivelul creierului ÅŸi numai 14 biÅ£i pe secundă reuÅŸesc să fie prelucraÅ£i în mod conÅŸtient de către creier. Exista deci o diferenţă extraordinară între oferta extrem de generoasă a mediului ÅŸi posibilităţile extrem de limitate ale creierului.
          De aceea, creierul nostru nu suportă prea bine nici scăderea aportului informaÅ£ional, care poate duce la apariÅ£ia sindromului de privare informaÅ£ională, dar nici excesul de informaÅ£ii, care poate duce la apariÅ£ia sindromului de agresiune informaÅ£ională sau a stresului informaÅ£ional.

         Deoarece organismul uman are o capacitate limitată de recepÅ£ionare ÅŸi de prelucrare a informaÅ£iilor, el ÅŸi-a perfecÅ£ionat o serie de mecanisme de protecÅ£ie antiinformaÅ£ională, aÅŸa cum ar fi pragurile de excitabilitate, care pot să oprească intrarea unor informaÅ£ii în sistemul nervos, inhibiÅ£ia care poate ÅŸi ea să blocheze intrarea unor informaÅ£ii, filtrarea, care face posibilă selecÅ£ionarea anumitor informaÅ£ii în detrimentul altora, atenÅ£ia, care selecÅ£ionează nu numai informaÅ£iile, ci ÅŸi sursele de informaÅ£ie, oboseala, care reduce sau chiar blochează aportul de informaÅ£ii si somnul, care contribuie nu numai la reducerea aportului de informaÅ£ii, ci ÅŸi la refacerea capacităţii de recepÅ£ionare ÅŸi de prelucrare a sistemului nervos.

         Dacă am compara creierul cu un calculator electronic, atunci ar trebui să subliniem în mod obligatoriu faptul că, spre deosebire de calculatorul electronic, care prelucrează informaÅ£ii absolut neutre, creierul este un calculator sentimental, care confera tuturor informaÅ£iilor pe care le primeÅŸte o anumită coloratură afectivă. Pentru creier nu există informaÅ£ii absolut neutre, ci doar informaÅ£ii plăcute ÅŸi neplăcute. În creierul uman există niÅŸte centrii ai plăcerii ÅŸi un sistem de recompensă-pedeapsă care îl face să caute informaÅ£iile plăcute ÅŸi să evite informaÅ£iile neplăcute. InformaÅ£iile neplăcute îl pot îmbolnăvi pe om mai uÅŸor decât informaÅ£iile placate, deÅŸi nici cele plăcute nu sunt lipsite de un oarecare pericol.

           

bottom of page