top of page

Conştient. Subconştient. Inconştient

Ce este conştientul?

 

Conştientul este acela care se ocupă de latura raţională, analitică şi logică a minții noastre. Ne folosim de conştient pentru toate activităţile zilnice care cer raţiune, memorie şi acţiune. Utilizăm conştiinţa de fiecare dată când mâncăm, când ne gândim la ceva, când lucrăm, când analizăm o situaţie, când citim, când vorbim, sau când luăm decizii. Felul în care gândim depinde de partea conştientă a creierului nostru şi este direct responsabil de performanţele sau de eşecurile noastre în diferitele domenii de activitate ale vieții, de fericirea sau de nefericirea noastră. Conştientul este utilizat de fiecare dată când trebuie să gândim, să ne folosim rațiunea şi reprezintă voinţa nostră. Tot conştientul este acela care ne impune limite psihice şi mentale (de cele mai multe ori inutile), este acela care poate suferi blocaje psihologice, din cauza cărora putem întâmpina greutăți, neîmpliniri, putem suferi depresii.

 

Ce este subconştientul?

 

           Subconştientul este latura divină din noi; este Dumnezeul din noi, este intuiţia, este însăşi viaţa, este cel care face ca lucrurile să se întâmple. Subconştientul face legătura între conştient (raţiune) şi inconştient (memorie) şi, de asemenea, este cel care face legătura dintre conştient (raţiune) și inconştientul colectiv (oceanul infinit de gânduri din jurul nostru, lumea extrasenzorială), sau, altfel spus, intre OM si Divinitate, cu ajutorul intuiţiei.

Subconştientul este acela care pune în practică gândurile care provin de la conștient și, în funcție de forța acestora, subconştientul încearcă să le materializeze, adică să le ducă la îndeplinire; indiferent dacă este un gând bun sau unul rău, indiferent dacă acel gând este o dorință de a noastră sau doar un gând scăpat de sub control (un gând negativ, o obsesie etc).

De reținut este faptul că subconştientul nu diferențiază emoţia sau  sentimentul pozitiv de cel negativ și, de asemenea, nu face distincția între bine sau rău, el este neutru şi nu gândeşte. Doar conştientul nostru e acela care distinge între bine și rău, între o emoție pozitivă și una negativă.

Ce este inconștientul?

 

           Spre deosebire de conștient, inconștientul (supra-eul) este acela care înregistrează, în permanenţă, toate informaţiile și gândurile din jurul nostru, tot ceea ce învățăm pe parcurul vieții și, de asemenea, emoţiile, senzaţiile, imaginile, sunetele şi gusturile, toate acestea fiind apoi arhivate mental; sub acest aspect inconștientul funcționează ca ”memorie”. Aceste procese mentale presupun miliarde de operaţii ce au loc într-un timp foarte scurt; spre exemplu o persoană în vârstă de treizeci de ani acumulează în jur de trei trilioane de informații (gânduri), ce sunt depozitate în conştient (memorie).

           De asemenea, inconştientul este acela care asigură şi controlul tuturor funcţiilor biologice ale organismului nostru, cum ar fi respiraţia, digestia, ingestia hranei, bătăile inimii.

           Inconştientul gestionează şi toate acţiunile sau reacţiile automate pe care le facem în mod spontan, fără a ne gândi la ele, cum ar fi condusul maşinii, înotul, sau orice altă acțiune pe care o facem în mod automat, în timp ce, poate, ne gândim la altceva.

           Inconștientul nostru funcționează ca un ”hard disk” (de calculator) pe care sunt stocate informații ce pot fi oricând reamintite, adică aduse în sfera conștiinței. Prin intermediul inconștientului pot fi reamintite diverse informații sau deprinderi, fără ca acestea să ne fie utile neaparat în momentul reamintirii. Tot ceea ce învățăm pe tot parcursul vieții se imprimă în inconștient (prin intermediul subconştientului), iar atunci când aveam nevoie de o informație accesăm inconștientul pentru a o aduce în sfera conștiiței, unde o prelucrăm sau o transmitem, verbal, mai departe.

bottom of page