top of page

Nevoile substanţial-energetice ale creierului uman

             Pentru a putea prelucra numeroasele informaÅ£ii pe care le primeÅŸte, creierul are nevoie de anumite substanÅ£e plastice ÅŸi energetice, cu ajutorul cărora sa-ÅŸi menÅ£ină structura sa extrem de complicată ÅŸi să-ÅŸi asigure energia necesară funcÅ£ionării sale.
            Aproximativ 60% din masa creierului este formată din grasimi complexe, din fosfolipide ÅŸi acizi graÅŸi esenÅ£iali omega 3, care sunt cei mai abundenÅ£i în creier ÅŸi care derivă din acidul alfa-linoleic, care se găseÅŸte în peÅŸte, în fructele de mare ÅŸi în unele plante.
            Omul modern consumă însa mai ales acizi graÅŸi omega 6. În mod normal, raportul dintre acizii graÅŸi omega 3 si acizii graÅŸi omega 6 ar trebui sa fie 1/1. Datorită faptului că omul modern consumă foarte mulÅ£i acizi graÅŸi omega 6, raportul celor două categorii de acizi graÅŸi este 1/20. Pe de altă parte, omul modern consumă foarte mulÅ£i acizi graÅŸi trans, obtinuÅ£i prin prelucrarea la cald a uleiurilor vegetale, care nu au nici ei o acÅ£iune favorabilă asupra creierului.
            De asemenea, pentru a putea funcÅ£iona normal, creierul are nevoie de anumiÅ£i aminoacizi necesari pentru sinteza unor mediatori sinaptici care intervin în transmiterea informaÅ£iilor de la un neuron la altul, aÅŸa cum ar fi tirozina, din care se sintetizează noradrenalina si dopamina, sau triptofanul, din care se sintetizează serotonina.
            Dar pe langă substanÅ£ele plastice absolut necesare pentru susÅ£inerea structurii sale extreme de complicate, creierul mai are nevoie ÅŸi de anumite substanÅ£e energetice, deoarece, pentru a putea prelucra informaÅ£iile pe care le primeÅŸte, neuronii consumă de două ori mai multă energie decât celulele somatice. De aceea, deÅŸi nu reprezintă decat 2% din greutatea organismului, creierul consumă 20% din cantitatea de energie pe care o produce organismul.
            Åži, ceea ce este foarte important, spre deosebire de celulele somatice, care consumă atât glucide, cât ÅŸi lipide, creierul nu poate consuma decât glucide. El consumă 50% din glucoza transportată de sânge. Pe de altă parte, creierul nu are niciun fel de rezerve de substanÅ£e energetice, depinzand  total de glucoza adusa de sânge.

bottom of page