top of page

Creierul “raÅ£ional” versus creierul “instinctiv”

     Creierul ”raÈ›ional” sau  neocortexul (sau partea din creier care ne face oameni) este partea din față, lobul frontal al creierului, considerat sediul gândirii, abstractului, raÈ›iunii. Dezvoltarea lui de-a lungul evoluÈ›iei a permis ca fiinÈ›a umană să poată desluÈ™i concepte precum conÈ™tientizarea, compasiunea, iubirea. Datorită acestei părÈ›i din creier, o ființă umană se poate sacrifica pentru o altă ființă umană, depășind instinctul animalic de conservare al corpului fizic. Și tot datorită acestei părÈ›i din creier, există fiinÈ›e umane care rezistă în condiÈ›ii incredibile È™i realizează fapte greu de înÈ›eles È™i mai ales greu de repetat.
     Creierul raÈ›ional se dezvoltă continuu de-a lungul copilăriei puiului de om, dar atinge o maturitate evidentă (biologică) în jurul vârstei de 21 ani. Aceasta este perioada când se iese, cronologic, din adolescență È™i se începe dezvoltarea tip adult pe pământ. Abia după această vârstă poÈ›i spune că discuÈ›i cu o ”ființă umană” formată, care înÈ›elege concepte abstracte, dincolo de reacÈ›ii instinctive.

     Creierul ”instinctiv” sau creierul limbic, numit È™i ”creierul reptilian” – este partea cea mai veche din creierul nostru, este situat în spatele È™i către baza capului, È™i este acea parte din creier în care îÈ™i au sediul comportamentele ”instinctive” sau animalice: foame, sete, sexualitate, supravieÈ›uire. Aici au sediul gânduri care declanÈ™ează emoÈ›ii precum teama, furia sau excitaÈ›ia.

     Este partea tip ”animalic” din copil – care predomină în primii 2 ani de viață – ajutând la supravieÈ›uirea puiului de om. Copilul mic bagă orice în gură, miroase (adulmecă), pipăie, cercetează totul, se teme, respinge È™i urlă din tot sufletul refuzând ce nu vrea sau acceptă diferite experienÈ›e cu un zâmbet larg.

”Reptilianul” din fiecare din noi se asigură că supravieÈ›uim în corp fizic. Că mâncăm, suntem în siguranță È™i ne reproducem. Acestea sunt comportamentele pe care le guvernează.

bottom of page