top of page

Informaţia- materia primă a creierului

            DeÅŸi creierul primeÅŸte prin intermediul vascularizaÅ£iei sale foarte bogate o mare cantitate de substanÅ£e plastice si energetice, materia primă a creierului o reprezintă totuÅŸi informaÅ£ia.
            Spre deosebire de toate celelalte aparate ÅŸi organe, care s-au specializat în prelucrarea substanÅ£elor ÅŸi a energiei, creierul s-a specializat în prelucrarea informaÅ£iilor, care sunt absolut necesare pentru reglarea organelor interne ÅŸi a comportamentului uman într-un mediu foarte variabil. Organele de simÅ£ ÅŸi receptorii interni s-au specializat în sesizarea ÅŸi recepÅ£ionarea informaÅ£iilor; creierul s-a specializat în prelucrarea informaÅ£iilor primite ÅŸi în transmiterea deciziilor rezultate, spre diferite aparate ÅŸi organe. Astfel, întregul organism a devenit de fapt un extrem de complicat sistem de comunicaÅ£ii, de-a lungul căruia circulă o cantitate foarte mare de informaÅ£ii necesare reglării tuturor organelor ÅŸi a comportamentului uman.
            Cu toate că prin sistemul de comunicaÅ£ii al organismului uman se transmit foarte multe informaÅ£ii moleculare, genetice, endocrine si imunitare (transportate de sistemul circulator) - informaÅ£ii care contribuie la autoreglarea proceselor biologice - informaÅ£iile nervoase transportate de sistemul nervos joacă un rol foarte important în funcÅ£ionarea organismului. Ele contribuie la integrarea tuturor aparatelor ÅŸi organelor ÅŸi la reglarea comportamentului uman într-un mediu foarte variabil ÅŸi, de multe ori, chiar foarte ostil, aÅŸa cum este mediul de viaÅ£a al omului contemporan. De aceea, creierul caută să recepÅ£ioneze ÅŸi să prelucreze cât mai multe informaÅ£ii pentru a putea adapta cat mai bine comportamentul organismului la modificările care au loc în mediul înconjurător.

          Fiind partea cea mai comunicabilă a realităţii, informaÅ£ia generată de modificările dinăuntrul ÅŸi din afara organismului poate trece foarte uÅŸor de pe un substrat pe altul. InformaÅ£ia adusă de semnalele optice sau acustice este trecută la nivelul organelor de simÅ£ pe semnalele nervoase spre a putea fi trimisă pana la nivelul creierului, unde este prelucrată, pentru a se putea lua deciziile corespunzătoare adaptării organismului la modificările care au generat informaÅ£ia respectivă. Din acest punct de vedere, am  putea spune că  encefalul are chiar o foame de informaÅ£ie care reprezintă de fapt materia lui primă.

bottom of page